Vörösboros borjú, almával és zöldség polentával
Mindenki szereti a különlegesebb, nem hétköznapi ételeket. Ez a fogás is ilyen. Nem túl bonyolult recept, remekül kombinálható alapanyagokból, melyet az instrukciók betartásával bárki könnyedén elkészíthet!
Hozzávalók 2 főre:
- 30 dkg borjú, comb, lapocka vagy nyak
- 2-3 dl jó minőségű félszáraz vörösbor
- 1/2 dl alaplé vagy víz
- 2 db nagyob alma (idared)
- 40 dkg burgonya
- 20 kg sárgarépa
- 1 evőkanál kukorica dara
- 10 dkg vaj, vagy margarin
- 1-1,5 dl tejszín
- 2 evőkanál liszt
- 1 gerezd fokhagyma
- olaj
- só
- bors
- cukor, vagy méz
- 1 szál friss rozmaring
- lábos
- serpenyő
- tepsi
- burgonya törő
- sütőpapír
- ételgyűrű, vagy kis tál
Elkészítése (kb. 2-2,5 óra):
Tipp: A jó szakács mindig figyeli, hogy minden rendben halad-e a konyhában. Ezért fontos, hogy folyamatosan kóstoljunk, fűszerezzünk, hiszen csak így formálhatjuk saját ízlésünkre az adott receptet.
1. A borjú húst tisztítsuk meg és vágjuk négy hosszú, de egyforma darabra, majd alaposan borsozzuk meg.
2. A serpenyőt hevítsük fel némi olajjal, forgassuk meg lisztben a hús darabokat és magas hőmérsékleten mindegyik oldalát hirtelen karamellizáljuk meg.
3. Tegyük át az egészet egy lábosba, öntsük fel alaplével, vagy vízzel, fűszerezzük némi sóval és a rozmaringgal, majd közepes hőmérsékleten tegyük fel főni.
4. 1.5- óra elteltével adjuk hozzá a vörösbort, valamint a gerezd zúzott fokhagymát. Főzzük további 1/2-1 órát, ha kell közben öntsünk hozzá alaplevet.
5. A maradék időben készítsük el hozzá a köretet: A borgonyákat és a rápékat megtísztítjuk és apró kockákra vágjuk, majd kevés só hozzáadásával egy lábosba feltesszük őket főni. Körülbelül 25-perc múlva, mikor a répa megpuhult, leszűrjük róla a vizet, hozzáadjuk a vaj felét, a tejszínt és a kukoricadarát. Ha kell kicsit megsózzuk és az egészet alaposan összetörjük.
6. Bekapcsoljuk a sütőt alsó-felső sütére 150°C-ra. Míg a polenta hűl, addig meghámozzuk az almát, kimagozzuk és szeletekre vágjuk. Serpenyőben felolvasztjuk a maradék vaj felét, rádobjuk az alma szeleteket, 1 kávéskanálnyi cukrot, vagy mézet. Lefedjük és közepes hőfokon, néha rázogatva-kevergetve 10 perc alatt puhára pároljuk.
7. Az almát tálalásig félre tesszük. A tepsire rátesszük a sütőpapírt és ételgyűrűvel, vagy vizezett csésze segítségével polenta pogácsákat készítünk, melyeket 10-15 perc alatt készre sütünk.
8. Ellenőrizzük a vörösboros borjút. Mikor a hús már finoman omlik és a mártásunk is besűrűsödött adjuk hozzá a maradék vajat és el is készültünk!
9. Nincs más dolgunk mint az egészet szépen kitálalni, élvezni az ízeket és fogadni a dícsérő szavakat! :)
Jó étvágyat!