Tortilla by hand..

Ez a modern konyhában is igen kedvelt ,,alapkenyér féle" számos lisztfélével elkészíthető, többek között glutén mentes formában is.

A tortilla eredete az azték civilizációhoz köthető, akik az általános recept szerint mészben áztatott kukorica őrleményből készítették, melyhez vizet némi olajat és sót adtak. Napjainkban az általános felfogás szerint, a kukorica lisztet bármilyen más gabona őrleménnyel jól helyettesíthetjük. Az így elkészített tésztához adhatunk akár frissen vágott fűszernövényeket is, hogy még ízletesebb, egészségesebb és különlegesebb fogások készűlhessenek általuk.


Hozzávalók (7 db tortillához):




 




Tipp: Sütés-főzés és főként tészta készítése alatt, célszerű a hozzávalókat előkészíteni, hogy minden a kéznél legyen, és hogy ne ,,tésztásan" kelljen felkutatnunk az alapanyagok rejtekhelyét.

 

 Elkészítése:

 



1. A hozzávalókat tegyük egy tálba és alaposan keverjük össze (ehhez az elején célszerű egy villát esetleg fakanalat, vagy spatulát használni).


2. Egy enyhén meglisztezett nyújtódeszkára szedjük ki a tésztát és alaposan gyúrjuk át, hogy egészen sima, langyos és kellemesen lágy állagú legyen.


3. Osszuk a kész ,,gyurmát" 7 lehetőleg egyenlő részre és formázzuk gömb alakúra.


4. Ismételten lisztezzük meg enyhén a deszkát, valamint a sodrófát és kezdjük el kinyújtani a tészta gömböket kör alakúra (ehhez jó segítség lehet a serpenyű alja).


5. Ha meg vagyunk az összessel tegyük egymás tetejére. Forrósítsuk fel a serpenyőt. Egyenként süssük készre a lepényeket, oldalanként 8-10 másodperc alatt. Mivel a tészta maga igen vékony, így sütéskor szépen felfújódik és apró kis hólyagocskák tűnnek fel a felszínén melyek jelzik, hogy elkészült a tortillánk!


Már csak a finom belevalót kell elkészítenünk, ami lehet akár meleg, vagy hideg, biztosan nagyon finom és ízletes lesz, ebben a finom és egyszerűen elkészíthető tortillában.


Jó étvágyat!