Tenger gyümölcsei Kapros-Citrommártásban.
Lehet jó, vagy rossz az idő, hiszen akik szeretik a tengerben megtermő ,,gyümölcsöket", azok bármikor elkészíthetik akár friss, vagy esetleg fagyasztott hozzávalókból ezt az ételt. Természetesen ez is akkor a legfinomabb, ha friss alapanyagokból áll, ezért próbáljuk meg a tengeri herkentyűket, tavasztól egészen késő őszig beszerezni. Szerencsére ezek a nagyobb piacok és marketek halárusainál, akár rendelés nélkül is beszerezhetők. Másod megoldásként előre összekevert, fagyasztott változatából is remek lesz az étel, csupán arra figyeljünk, hogy elkészítés elött kiolvasszuk a ,,tengeri mixet". Természetesen, mint az ételek többsége ez is akkor a legfinomabb, ha a lehető legegyszerűbben készítjük el és a lehető leggyorsabban fogyasztjuk el.
Hozzávalók:
- 500 g tenger gyümölcsei, amik a következők lehetnek:
-Baby polip, polip, polipcsáp..
-Scampy, Rákolló, Királyrák, Koktélrák, Tarisznayarák..
-Kagyló (Fekete, Kékkagyló....)
-Tintahal..
-Különböző tengeri halak filéi....
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 Citrom leve és héja
- Olíva olaj
- Tengeri só
- Frissen, vagy durvára őrölt bors
- 1 szál friss kapor, vagy édesköményszár (finomra vágva)
- 3-4 dl tejszín
- 1 Serpenyő
Elkészítése:
A friss hozzávalókat tisztítsuk meg. A rákféléket érdemes a páncéltól megfosztani, nem csak azért mert így hamarabb készül el, de könnyebben fogyaszthatóvá válik az étel. Ebben az esetben érdemes a kagylókat is a héjukból kiszedni. A tintahalat szeleteljük, a halat filézzük és vágjuk apróbb darabokra és ha nem baby polipot használunk, akkor azokkal is tegyünk ugyanígy. Forrósítsuk fel a legnagyobb hőmérsékleten az olíva olajat egy serpenyőben. Egyszerre tegyük bele a fokhagymát a herkentyűkkel.
Tipp:
A tengeri élőlényeket (néhány kivételével), ebben az esetben sem kell sokáig sütni, vagy hőkezelni, mivel igen hamar, 2-5 perc alatt elkészülnek. Ha tovább készítjük akkor keménnyé, gumissá válik, ezért mindig próbáljuk meg a lehető legrövidebb idő alatt, magas hőmérsékleten elkészíteni belőlük az ételeket.
Magas hőmérsékleten süssük, sózzuk, borsozzuk, belereszejük a cirtom héját. Átforgatjuk, felüntük a tejszínnel, kozzáadjuk a friss kaprot, vagy édesköményszárat, és a fél cirom levét. Röviden kiforraljuk, ha szükséges még ízesítjük a sóval és a borssal. Néhány perc alatt remek fogást varázsolhatunk, mely önmagában is ízletes, de tálalhatunk akár olaszosan tésztával, spanyolosan grillezett zöldségekkel, vagy keletiesen cous-coussal, esetleg rizzsel.
Jó Étvágyat!