Sörös sülthús, Sváb savanyúkáposztás galuskával.
Hozzávalók 2-főre:
- 30-40 dkg sertés comb, tarja, vagy lapocka szeletelve (lehet főtt-füstölt is)
- 15-20 dkg savanyított káposzta (csíkozva)
- 5 dkg füstölt szalonna (kockázva)
- Fűszerkömény (egész, vagy őrölt)
- 30 dkg liszt
- 3 db egész tojás
- Víz (galuskához)
- Kevés olaj (2x2-3 ek.)
- Só (2-3 csipet)
- Bors (1 kiskanálnyi)
- Barnacukor (1 tk)
- 3-4 dl jó minőségű barnasör, vagy szüretlen búzasör
- Fűszerpaprika (1 kiskanálnyi)
- Fokhagyma szétzúzva (1 gerezd)
- Francia petrezselyem, vagy snidling (díszítéshez)
- Üveg, vagy Fém tál
- Galuskaszaggató
- Tésztafőző
- 1 Nagy Serpenyő (lefedhető)
- (Tepsi)
Fontos szabálya ennek az ételnek, hogy nincs szabálya! Elkészülhet elöbb a köret, vagy a hús, esetleg a kettő egyazon időben! Elkészíthető maradék nokedliből, sertéscombból, tarjából, lapockából, vagy amiből jól esik! A lényeg úgyis mindig csak ugyanaz! FINOM LEGYEN!
Káposztás galuska elkészítése:
a változat,
Nagy serpenyőben, kevés olaj hozzáadásával, közepes hőfokon futtassuk meg a szalonnát a köménymaggal. Mikor elkezdi kiengedni a zsírját, adjuk hozzá a savanyú káposztát, jól forgassuk öszze az egészet és időnként meg-megkevergetve, alacsony hőmérsékleten kb. 15-20 perc alatt (lefedve) pároljuk készre.
b kicsit egyszerűbb változat,
A szalonnát, a köményt olajjal és a káposztával forgassuk össze egy tepsiben! Fedjük le alufóliával és alsó-felső sütésen 160°C on 15-20 perc alatt pároljuk készre.
Eközben egy tésztafőző edénybe tegyünk fel vizet forrni. Mikor a víz forr, tegyük keverőtálban a lisztet a tojással, egy csipet sóval és adjunk hozzá annyi vizet, míg sűrűn nyúló ragacsos masszát nem kapunk. Összedolgozva az egészet szaggassuk ki galuskaszaggatón. A kész galuskát forgassuk össze a káposztával és 2-3 perc alatt a legmagasabb hőmérsékleten pirítsuk át az egészet!
Húsok elkészítése:
A húst vágjuk vékony szeletekre és enyhén kloffoljuk meg. Sózzuk, borsozzuk, tegyük rá a gerezd pépesített fokhagymát, barnacukrot, fűszerpaprikát, majd alaposan dörzsöljük be az egészet a hússzeletekbe. Egy üveg, vagy fém tálba öntsük bele a sört, melybe ezután helyezzük bele a fűszerezett húsokat! Elkészítés elött, ajánlatos lagalább néhány órányit hagyni a hűtőben pácolódni, hogy minél jobban kibontakozhassanak és összeérjenek az ízek. A serpenyőt forrósítsuk fel, öntsünk bele annyi olajat, hogy a hús ne tudjon kiszáradni. A hússzeleteket vegyük ki a sörös pácléből, csepegtessük le és mindkét oldalát hirtelen süssük meg! Mikor mindegyik szelet húsunk megsült, csökkentsük a serpenyő alatt a hőmérsékletet a közepesnél kicsit alacsonyabbra és a megmaradt sörös páclé hozzáadásával, kb. 15-20 percig lefedve folyamatosan pároljuk, mindaddig, amíg a hússzeleteket szépen körbevonja a sörös páclé.
Tálaláskor csak arra figyeljünk, hogy mindenkinek jusson belőle elegendő mennyiségű, mivel garantált, hogy onnantól kezdve ez az étel állandó lakójává válik repertoárunknak!
Jó Étvágyat!