Sörös sülthús, Sváb savanyúkáposztás galuskával.

Hozzávalók 2-főre:














Fontos szabálya ennek az ételnek, hogy nincs szabálya! Elkészülhet elöbb a köret, vagy a hús, esetleg a kettő egyazon időben! Elkészíthető maradék nokedliből, sertéscombból, tarjából, lapockából, vagy amiből jól esik! A lényeg úgyis mindig csak ugyanaz! FINOM LEGYEN!

Káposztás galuska elkészítése:


a változat,

Nagy serpenyőben, kevés olaj hozzáadásával, közepes hőfokon futtassuk meg a szalonnát a köménymaggal. Mikor elkezdi kiengedni a zsírját, adjuk hozzá a savanyú káposztát, jól forgassuk öszze az egészet és időnként meg-megkevergetve, alacsony hőmérsékleten kb. 15-20 perc alatt (lefedve) pároljuk készre.

b kicsit egyszerűbb változat,

A szalonnát, a köményt olajjal és a káposztával forgassuk össze egy tepsiben! Fedjük le alufóliával és alsó-felső sütésen 160°C on 15-20 perc alatt pároljuk készre.

Eközben egy tésztafőző edénybe tegyünk fel vizet forrni. Mikor a víz forr, tegyük keverőtálban a lisztet a tojással, egy csipet sóval és adjunk hozzá annyi vizet, míg sűrűn nyúló ragacsos masszát nem kapunk. Összedolgozva az egészet szaggassuk ki galuskaszaggatón. A kész galuskát forgassuk össze a káposztával és 2-3 perc alatt a legmagasabb hőmérsékleten pirítsuk át az egészet!


Húsok elkészítése:

A húst vágjuk vékony szeletekre és enyhén kloffoljuk meg. Sózzuk, borsozzuk, tegyük rá a gerezd pépesített fokhagymát, barnacukrot, fűszerpaprikát, majd alaposan dörzsöljük be az egészet a hússzeletekbe. Egy üveg, vagy fém tálba öntsük bele a sört, melybe ezután helyezzük bele a fűszerezett húsokat! Elkészítés elött, ajánlatos lagalább néhány órányit hagyni a hűtőben pácolódni, hogy minél jobban kibontakozhassanak és összeérjenek az ízek. A serpenyőt forrósítsuk fel, öntsünk bele annyi olajat, hogy a hús ne tudjon kiszáradni. A hússzeleteket vegyük ki a sörös pácléből, csepegtessük le és mindkét oldalát hirtelen süssük meg! Mikor mindegyik szelet húsunk megsült, csökkentsük a serpenyő alatt a hőmérsékletet a közepesnél kicsit alacsonyabbra és a megmaradt sörös páclé hozzáadásával, kb. 15-20 percig lefedve folyamatosan pároljuk, mindaddig, amíg a hússzeleteket szépen körbevonja a sörös páclé.


Tálaláskor csak arra figyeljünk, hogy mindenkinek jusson belőle elegendő mennyiségű, mivel garantált, hogy onnantól kezdve ez az étel állandó lakójává válik repertoárunknak!


Jó Étvágyat!