Sajtmártásos jércemell, mediterrán pirított rizzsel
Hozzávalók (személyenként):
- 15-20 dkg jércemell (szeletben)
- 5-6 dkg reszelt füstölt, vagy érettebb ízű sajt ( pl: karaván, gorgonzola.... )
- 8 dkg basmati, vagy barnarizs
- 1 evőkanálnyi liszt
- 1,5 dl szobahőmérsékletű, vagy langyos tej
- 2 evőkanál vaj, margarin
- Szerecsendió
- Só
- Kakukkfű
- Cayanne bors ( csak csipetnyi )
- 1/2 dl száraz fehérbor
- Zsiradék
- Saláta a díszítéshez
- Zöldségek kockázva:
-Padlizsán
-Cukkini
-1/2 gerezd Fokhagyma (pép)
-Kaliforniai paprika
-Paradicsom (húsosabb fajta pl: lucullus)
- Serpenyő
- Rizspároló edény
- Mártásfőző edény
Elkészítése:
A rizspároló edényben forraljunk fel kevés sóval, valamint olajjal kétszeres mennyiségű vizet a rizs mennyiségéhez képest. Mikor a víz forr, adjuk hozzá a rizst, kavarjuk meg és mikor újra el kezd forrni, minimum hőmérsékleten pároljuk lefedve 10 percig, valamint hagyjuk állni további 5 percig.
Ezalatt az idő alatt készítsük el besamell mártást ( másnéven tej mártást ). A mártásfőzőbe olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, futtasuk meg a vajon, hogy eltűnjön a lisztes íz. Ezt követően habverő segítségével folyamatos, gyors keverés mellett, adjuk hozzá a tejet és folytassuk a keverést mindaddig, míg sűrűn folyó mártást nem kapunk! Ekkor fűszerezzük a sóval, cayanne borssal, fehérborral és szerecsendióval. (Fontos hogy a mártásunknak domináns, erős, karakteres íze legyen!) Ezt követően levesszük a tűzhelyről és a hozzáadott sajttal simára keverjük!
A Serpenyőben olajat melegítünk, majd a kakukkfűvel és sóval fűszerezett mell szeleteket oldalanként 4-5 perc alatt közepes hőmérsékleten kisütjük. A kész szeleteket egy tányérra, tálalásig félre tesszük és ugyanezt a serpenyőt használva, némi hozzáadott zsiradékon, magas hőmérsékleten a paradicsom kivételével átpirítjuk a zöldégeket. A pirult zöldségekhez hozzáadjuk a rizst és a paradicsomot. Sózzuk, alaposan átforgatjuk az egészet és már tálalhatjuk is!
Tálalása:
A mediterrán zöldéges pirított rizs legyen a tányér közepére halmozva. Locsoljuk meg kevés olíva olajjal, helyezzük a tetejére a jérce mellet és vonjuk be az egészet a sajtmártással. A tetejét díszítsük friss salátával, hogy még nyálcsorgatóbb legyen, vagy csak faljuk fel az egészet egy ültő helyében!
Jó Elkészítést!