Sajtmártásos jércemell, mediterrán pirított rizzsel

Hozzávalók (személyenként):


     -Padlizsán

     -Cukkini

     -1/2 gerezd Fokhagyma (pép)

     -Kaliforniai paprika

     -Paradicsom (húsosabb fajta pl: lucullus)                         

 

 

Elkészítése:

 

A rizspároló edényben forraljunk fel kevés sóval, valamint olajjal kétszeres mennyiségű vizet a rizs mennyiségéhez képest. Mikor a víz forr, adjuk hozzá a rizst, kavarjuk meg és mikor újra el kezd forrni, minimum hőmérsékleten pároljuk lefedve 10 percig, valamint hagyjuk állni további 5 percig.

Ezalatt az idő alatt készítsük el besamell mártást ( másnéven tej mártást ). A mártásfőzőbe olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, futtasuk meg a vajon, hogy eltűnjön a lisztes íz. Ezt követően habverő segítségével folyamatos, gyors keverés mellett, adjuk hozzá a tejet és folytassuk a keverést mindaddig, míg sűrűn folyó mártást nem kapunk! Ekkor fűszerezzük a sóval, cayanne borssal, fehérborral és szerecsendióval. (Fontos hogy a mártásunknak domináns, erős, karakteres íze legyen!) Ezt követően levesszük a tűzhelyről és a hozzáadott sajttal simára keverjük!

A Serpenyőben olajat melegítünk, majd a kakukkfűvel és sóval fűszerezett mell szeleteket oldalanként 4-5 perc alatt közepes hőmérsékleten kisütjük. A kész szeleteket egy tányérra, tálalásig félre tesszük és ugyanezt a serpenyőt használva, némi hozzáadott zsiradékon, magas hőmérsékleten a paradicsom kivételével átpirítjuk a zöldégeket. A pirult zöldségekhez hozzáadjuk a rizst és a paradicsomot. Sózzuk, alaposan átforgatjuk az egészet és már tálalhatjuk is!

Tálalása:


A mediterrán zöldéges pirított rizs legyen a tányér közepére halmozva. Locsoljuk meg kevés olíva olajjal, helyezzük a tetejére a jérce mellet és vonjuk be az egészet a sajtmártással. A tetejét díszítsük friss salátával, hogy még nyálcsorgatóbb legyen, vagy csak faljuk fel az egészet egy ültő helyében!


Jó Elkészítést!