Provancei, fokhagymás malackaraj
Hozzávalók:
- 30-40 dkg malac karaj (szelet)
- 50 dkg burgonya
- 8-10 gerezd fokhagyma (egészben)
- 1 teáskanálnyi bazsalikom
- 1 teáskanálnyi petrezselyemzöld
- 1/2 teáskanálnyi oregano
- 1/2 teáskanálnyi majoranna
- 1/2 teáskanálnyi kakukkfű
- 1 evőkanál virágméz
- 1 dl száraz fehérbor
- Só
- Bors
- Olívaolaj
- 1 lábos
- 2 evákanál teavaj
- 2 serpenyő ( az egyik legyen lefedhető)
Elkészítése:
A burgonyát héjával együtt jól mossuk meg és sós víben főzzük puhára. Mikor megfőttek a burgonya szemek, szedjük ki őket a főzővízből és hagyjuk, hogy kihűljenek. Eközben a malackaraj szeleteket egy kanálnyi vajban és néhény csepp olíva olajban, alacsony hőmérsékleten pároljuk meg fedő alatt a fokhagymával. Körülbelül 15 perc elteltével emeljük le a fedőt a tetejéről, fűszerezzük a bazsalikommal,petrezselyemmel, oreganoval, majorannával, kakukkfűvel, sóval és a borssal. Locsoljuk rá a fehérbort, fordítsuk meg a szeleteket, öntsük rá a mézet és magas hőmérsékleten süssük tovább. 5-6 perc elteltével szép, karamelizált színt kapnak a hús szeletek a fokhagymával együtt! Ekkor készült el maga a malac, amit a burgonya elkészítéséig lefedve tegyünk félre! A kihűlt burgonyát vágjuk cikkekre, enyhén sózzuk meg és egy serpenyőben a maradék vajjal és kevés olíva olajjal magas hőmérsékleten néhány perc alatt pirítsunk meg. A burgonyát halmozzuk a tányér közepére. A provancei fűszerezésű malackaraj szeletek kerüljenek a karamelizált fokhagymával együtt koronaként a köret tetejére! Klasszikusnak mondható ez a fogás, de ebben a formájában kissé bolondos is.
Jó Étvágyat!