Pisztráng “sebesen”..

Mivel sok fontos ásványi anyag, nyomelem található bennük, ezért fogyasztásuk nélkülözhetetlen szervezetünk számára. Nézzünk hát egy receptet, amely talán kedvet csinál még a halakat nem annyira szeretők számára is.

Hozzávalók.: 

  • 2 szelet pisztráng filé, de bármi más hal is megfelelő, amely rendelkezésünkre áll és nem tartalmaz szálkát.
  • 2 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
  • Bors
  • 1 kávéskanál barna, vagy fehér kristálycukor
  • Petrezselyem
  • Metélőhagyma
  • Vaj és olaj társítva (a sütéshez és a mártáshoz)
  • ½ Citrom leve

 

Elkészítése körülbelül 5-6 perc.: A vajat és az olajt egy nagyobb serpenyőben közepes lángon olvasszuk fel, majd helyezzük rá a sózott halfiléket először a bőrős oldalukkal. Süssük így körülbelül két percig. Vigyázzunk, hogy ezalatt ne nagyon mozgassuk, különben összetörik a hal.  Amikor megsült, óvatosan fordítsuk át a másik felére és körülbelül további két percig süssük.

 

Ha a hal megsült helyezzük tányérra és készítsük el hozzá a fűszeres mártását. Sok vajon enyhén futtassuk át a szeletelt fokhagymát, adjuk hozzá a cukrot, a fűszereket (só, bors, metélőhagyma) és enyhén karamellizáljuk meg. A tűzről levéve nyomjuk bele a citrom levét öntsük a halra és szórjuk meg durvára vágott petrezselyemmel.

Önmagában a legfinomabb mint előétel, de ízletes burgonyával, valamint salátával egyaránt.