Mustáros comb, tavaszi fűszeres burgonyával..
A kakukkfű nagyon jól használható fűszer, mely remekül illik a sült és párolt ételekhez. Legjobb frissen használni, hiszen illékony olajai ilyenkor intenzívebben fejtik ki hatásukat. Sertéshez egyenesen kiváló, így ha sikerül szereznünk, vagy már eleve nő otthon a fűszerkertünkben, akkor semmiféleképpen se felejtsük el ezt a receptet! Aki egyszer kipróbálja, az biztosan hamar felveszi a receptjei közé!
Hozzávalók (2 személyre):
- 30-35 dkg sertéscomb szelet
- 2 nagy evőkanál mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szál friss rozmaring
- 2-2,5 dl alaplé, vagy víz
- 30 dkg burgonya
- 30 dkg mexicói zöldségkeverék (friss, vagy mirelit)
- 1 kis fej lilahagyma
- néhány darab koktél paradicsom
- náhány szál friss kakukkfű
- 2 evőkanál olíva olaj
- 2 evőkanál napraforgó olaj, vagy kókusz zsír
- só
- bors
- 1 teáskanálnyi fűszerpaprika
- 2 serpenyő fedővel
*Tipp: Célszerű a húsokat már a sütés előtt legalább néhány órával, de jobb esetben akár egy-két nappal is bepácolni. Ezáltal nem csak az jó ízeket szívják magukba, de a páclében található fűszereknek köszönhetően a hús el kezd érni, ezáltal puhább és omlósabb lesz a végeredmény!
Elkészítése:
1.* A sertéscomb szeleteket tegyük egy üvegtálba, adjuk hozzá a mustárt, a rozmaring szálat, a zúzott fokhagymát. Szórjuk meg kevés borssal, tegyünk rá két kanál olíva olajat, majd alaposan forgassuk át az egészet.
2. Az egyik serpenyőt hevítsük fel és tegyük rá a hús szeleteket. Súzzuk meg, enyhén süssük át mindkét oldalát. Adjunk hozzá 2-2,5 dl alaplevet, vagy vizet és lefedve pároljuk kb. 20 percen keresztül, majd pótolva a folyadékot ismételten további 20 percig.
3. Közben hámozzuk meg a burgonyát, a hagymát, majd vágjuk fel őket hosszúkás, de keskeny cikkekre.
4. Tegyünk egy serpenyőbe 2 evőkanál napraforgó olajat, vagy kókusz zsírt. Melegítsük fel és dobjuk rá az előkészített burgonyát.
5. Sózzuk, fedjük le és folyamatosan rázogatva-kevergetve kezdjük el pirítani.
6. Úgy 5-6 perc elteltével adjuk hozzá a mexicói zöldségeket (ceruzababot, kukoricát, zöldborsót, kaliforniai paprikát), valamint a cikkekre vágott lilahagymát. Ízesítsük friss kakukkfűvel, őrölt borssal, és fűszerpaprikával.
7. Az egészet alaposan forgassuk át és fedő alatt úgy 15 perc alatt süssük-pároljuk kellemesen roppanósan puhára (ressre), figyelve, hogy a burgonya ezalatt megpuhuljon.
8. Miután a köret elkészült, tegyük félre és fejezzük be a hússzeletek párolását. Fontos, hogy addig pároljuk míg egészen omlósak és puhák nem lesznek!
9. Tálaláskor halmozzuk a tányérra a köretet, tegyük rá a hús szeleteket és szórjunk mellé náhány szem friss koktélparadicsomot, hogy ne csak mutatósabb, de még frissebb és ízletesebb legyen a végeredmény.
Jó étvágyat!