Medvehagymás-mustáros sült, friss salátán

Hozzávalók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Készítsük el:

Mindenek elött a legfontosabbal kezdem: Mindig szigorúan csak ellenőrzött, megbízható forrástól szerezzük be ezt a növényt! Ne az aluljáróban, vagy az utcán fityingekért áruló alakoktól, mivel nem tudhatod Ők honnan szerezték be! Évről-évre jó néhányan kapnak a könnyen összetéveszthető gyöngyvirágtól súlyos mérgezést, melybe könnyen bele lehet halni! Ám ettől NE szegje kedvünket a vele való étel készítés, mivel a legfőbb jellemzőjétől (fokhagyma illata van) viszonylag jól fel lehet ismerni!

 

A medvehagyma leveleiből néhányat tegyünk félre a díszítéshez, a többit vágjuk össze (ezt érdemes addig míg csokorban van), vagy tépkedjük össze kisebb darabokra. A vékony, enyhén klopfolt hús szeleteket sózzuk, borsozzuk. Néhány csepp olíva olajjal elkeverjük a mustárt és a medvehagyma apróra vágott (tépett) leveleit. A kész masszával megkenjük a húsok minkét oldalát, vagy csak egyszerűen átforgatjuk benne a szeleteket. Helyezzük a hús szeleteket egy tepsibe és fedjük le alufóliával, majd tegyük be a hűtőbe egy napot állni. Ha salátát szeretnénk hozzá fogyasztani, azt célszerű frissen, a hús elkészülte elött összeállítani! Egyébként rengeteg féle-fajta köret remekül illik hozzá mely éppen fel lelhető otthon. Viszont, úgy gondolom a tavaszi időszaktól kezdve, a friss saláták szezonját éljük kora őszig, így ezt érdemes figyelembe venni és kihasználni! A hús, ha például az sertés karaj 1 nap (csirkénél, szárnyasoknál 1-2 óra, vadaknál, marhánál 2-5 nap) hűtőben pácolódás után, a lefóliázott tepsiben bekerül a sütőbe 120-130°C- os hőmérsékleten, körülbelül 45-50 percre. Ezalatt szépen megpuhulnak, átpárolódnak a hús szeletek! Mikor elkészült a hús és már puha, akkor hagyjuk 10-15 percig állni! Ezalatt összeállíthatjuk a salátát hozzá, mely lehet: rukkolából, jég salátából , cikóriából, madárbegyből loloból.....paradicsommal, uborkával, paprikával, retekkel, céklával, olajos, páclében eltett konzervált zöldségekkel, (bébi kukoricával, olívával, articsókával,).........sajtfélékkel, magvakkal és/vagy dresszingekkel!

Miután a hús kicsit pihent, melegítsük fel a serpenyőt kevés olajjal és lassan pirítsuk meg a sült húsok minkét oldalát. A sütőben maradt szaftos levet, a húsokra öntve forraljuk be, vagy saláta öntetként használjuk fel!

Díszítés gyanánt, tálaláskor célszerű friss medvehagyma leveleket használni, mivel nem csak jól mutatnak a tányéron, de még finomak is!

 

TIPP: Ha a medvehagymát szeretnénk hosszú ideig használni, akkor a legjobb módszer tartósítani: A leveleket apróra vágva bele kell tenni egy befőttes üvegbe, felönteni színültig Jó minőségű olajjal és lezárni! Ezzel a módszerrel hűtőben akár egy évig is eláll anélkül, hogy megromlana, vagy avassá válna!

 

Készítsétek el minél többen! :)