Jérce, pecsenyelével és sült zöldségekkel
Könnyen elkészíthető egészséges, finom fogás, ami tavasztól egészen késő őszig nagyon gyorsan a családi asztalra kerülhet! Elkészítéséhez nem kell sok alapanyag, vagy nagy konyhai tapasztalat. Bármilyen szezonális zöldséggel és friss fűszerekkel egyedivé, saját ízlésünknek megfelelővé tehetjük.
Hozzávalók(2-főre):
- 30-40 dkg csirkemell egészben
- 1 db közepes fej vöröshagyma
- 1 db cukkini
- 1/3 padlizsán
- 1 db nagyobb burgonya
- 1 db nagyobb édesburgonya
- 1/2 kaliforniai paprika
- néhány szem karikára vágott olíva bogyó
- 1-2 közepe gomba (opcionális)
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1-2 evőkanál méz, vagy barnacukor
- 1 teáskanál balzsamecet
- friss kakukkfű
- 1,5 dl víz
- 1 teáskanálnyi keményítő
- bazsalikom
- zsiradék (olíva olaj, vagy kókusz zsír)
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
1. A csirkemellet mossuk le és egy papírtörlővel alaposan itassuk le róla a felesleges vizet!
2. Minden zölséget tisztítsunk meg és daraboljunk fel körülbelül azonos méretűre (lehetőleg közepes darabokra).
3. Egy serpenyőben hevítsünk fel körülbelül 2 evőkanálnyi mennyiségű zsiradékot, majd úvatosan helyezzük rá az egészben hagyott csirkemellet.
4. A hőmérsékletet körülbelül közepesen tartsuk a serpenyőben. Adjuk hozzá a friss kakukkfüvet az egész gerezd fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk és fedő alatt folyamatosan forgatva 8-10 perc alatt, alaposan süssük át a csirkemell minden oldalát!
5. Amikor már szép aranysárga a csirkemell színe, húzzuk félre a serpenyőt és lefedve tegyük félre a húst.
6. Ugyanazt a serpenyőt használjuk a mártás elkészítéséhez, mint amiben a csirkemell is sült! A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a mézet és/vagy barnacukrot. Karamellizáljuk meg öntsük hozzá a balzsamecetet,ha szükséges sózzunk utána. Dobjuk bele a vajat. A keményítőt oldjuk fel a vízben és öntsük rá a karamellizált cukros-balzsanecetes alaphoz. Forraljuk be, de csak rövid ideig! Tálalásig tegyük meleg helyre, vagy egy mikrózható csészébe.
FONTOS: soha ne forraljuk sokáig az ételt amikor keményítővel sűrítünk, mivel a túl hosszú ideig tartó főzés csökkenti a sűrítő képességét!
7. Tegyünk egy másik serpenyőbe némi zsiradékot és hevítsük fel. Kezdjük el fedő alatt pirítva párolni a feldarabolt burgonyát és édesburgonyát. 5-6 perc elteltével adjuk hozzá a többi zöldséget is. Szintén fedő alatt pároljuk az egészet, körölbelül további 10 percig, de közben időnként forgassuk, kavargassuk át, hogy egyenletesen piruljanak az alapanyagok.
8. Mikor már majdnem készen van, sózzuk meg és tépkedjünk hozzá néhány levél bazsalikomot!
Tálalás:
Tegyük a forró zöldéges köretet egy nagy tányérra. A csikemellet egy vágódeszkán, hosszanti iránnyal keresztben szeleteljük fel. Halmozzuk a zöldségágy tetejére az egészet, majd locsoljuk meg az egészet a forró balzsamos pecsenyelével!
Jó étvágyat!