Japán sajttorta
Mindenki szereti a könnyed desszerteket, főleg akkor, ha nem kell konyhatündérnek, vagy a konyha ördögének lenni ahhoz, hogy az elkészítése is könnyedén menjen.
Ez a sütemény pont ilyen, mivel nem kell hozzá szakértelem, csupán némi szabadidő. Japánban nagy kultúrája van a desszertek fogyasztásának, külön vendéglátó egységek vannak csak azért, hogy ezt a jellemzően japán édességet készítsék. Viszont mivel az emberek többségénél nincsen nagy és jól felszerelt konyha, ezért egyszerűbben és praktikusabban próbálják megoldani a sütést-főzést. A precizitás és a letisztult könnyed ízek jellemzik ezt a nagyon finom desszertet is, ha egyszer kipróbálja az ember, onnantól kezdve nincs megállás!
Hozzávalók egy darab 18 cm sajttortához:
- 20 dkg krémsajt, krémes túró vagy mascarpone
- 4 db tojás
- 9 dkg cukor
- 1 késhegynyi só
- 5 dkg finomliszt
- 2 dl tej (lehetőleg magas zsírtartalommal)
- 1/2 citrom héja
- 1 kávéskanálnyi vanília kivonat, vagy egy teáskanálnyi aroma
- 1 db 18-20 cm-es tortaforma
- 1 db tepsi
- 5dl forróvíz
- sütőpapír
- habverő
- keverőtál
- Friss gyümölcsök, lekvárok, öntetek, stb.. (opcionálisak)
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 140°C-ra.
2. A tojásokat válasszuk ketté.
3. A sárgájukba reszeljük bele egy fél citrom héját, adjuk hozzá a tejet, a lisztet, a sót, a vaníliát,a krémsajtot és habverővel keverjük össze sima egyenletes állagúvá az egészet.
4. A fehérjéket verjük kemény habbá, adjuk hozzá a 9 dkg kristálycukrot és verjük ismét mindaddig, amíg kemény habot kapunk.
5. A tortaformát béleljük ki a sütőpapírral.
6. A krémsajtos keverékhez adjuk hozzá a felvert hab felét, keverjük alaposan össze, majd a maradék habot hozzáadva ismételten keverjük hozzá óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjön össze a hab.
7. Egy tepsit tegyünk a sütő aljába, öntsünk bele forró vizet-ez gőzt fog képezni a sütőben, így a tészta könnyebb lesz.
8. A nyers tésztát öntsük a kibélelt tortaformába és süssük a 140°C-os sütőben 40 percig, majd 120°C-on további 20 percig.
9. További 20 percet pihentessük a már kikapcsolt sütőben.
10. Kihűtés után, adhatunk mellé némi lekvárt, sodót, vagy friss gyümölcsöket, juharszirupot vagy akár csokoládé öntetet is.
Fontos, hogy ez az eredeti recept, de glutén és laktóz érzékenyek is elkészíthetik alternatív helyettesítő anyagokkal (mandulaliszttel, laktózmentes túróból, kókusz, vagy mandulatej hozzáadásával!
Jó étvágyat!