Hagymalekváros szűzérmék, répás-burgonypürével..
Mint minden ételnél, így a frissensülteknél is nagyon fontos az előkészítés, mely magában foglalhatja a hús pácolását is! A sertésszűz elkészítése rendkívül egyszerű. A húst megtisztítjuk, lehártyázzuk és egy lezárható tetejű, lehetőleg üveg, vagy fém tálba helyezzük, főszerek és bő olaj társaságában. Így napokkal előrekészűlhetünk, mely előnye nem csak az időnyerés, hanem az, hogy az íz és állag is egyaránt kitűnő legyen!
Tipp: Pácoláskor bátran használjunk fűszereket akár frissen, vagy szárítva. Ezek az olajban remekül feloldódnak, finom ízt adnak és (hús)puhító hatásuknak köszönhetően, a húsok hamarabb fognak elkészülni. Egy-két napos pácolás a még nem számít soknak, így ha sertésnél 2-3 nappal az elkészítés elött kezdünk ,,érlelni" akkor garantált lesz a siker. Fűszernövények közül a leginkább kedveltek: a rozmaring, kakukkfű, zsálya, lestyán, de bármit is szeretnénk kipróbálni és kombinálni, ne habozzunk, hiszen erről szól a főzés.
Hozzávalók(2 személyre):
- 30-35 dkg (egészben pácolt) sertésszűz
- 15 dkg sárgarépa
- 20 dkg burgonya
- 5 dkg vaj, vagy margarin
- 1,5 dl tejszín, vagy magas zsírtartalmú tej
- 1 nagy fej vöröshagyma, vagy sonkahagyma
- 1 púpozott evőkanál kristálycukor
- só
- bors
- 0,5 dl száraz vörösbor
- olíva olaj
- 1-1 szál friss kakukkfű és rozmaring
- 1 púpozott teáskanál keményítő
- saláta a díszítéshez (és mert finom)
- 1 sütőbe is tehető serpenyő, vagy tepsi
- 1 kis lábas, vagy nyeles forraló
- 1 közepes lábas
Elkészítése:
1. A répát és a burgonyát hámozzuk meg, mossuk át és daraboljuk kisebb kockákra.
2. Egy lábosba tegyük bele a répát, a burgonyát. Öntsük fel bőven vízzel, majd adjunk hozzá egy csipet sót és főzzük forrástól számítva úgy 30 percig.
3. A hagymát tisztítsuk meg, és vágjuk finomra.
4. A kisméretű lábosba tegyünk egy kis olajat és egy evőkanálnyi cukrot, majd karamellizáljuk meg és ezután adjuk hozzá a finomra vágott hagymát.
5. 1-1,5 dl víz hozzáadásával alacsony hőfokon lassan főzzük össze (ez kb. 20-25 perc), sóval és kakukkfűvel ízesítsük.(Ha szükséges pótoljuk a vizet!)
6. Eközben a már bepácolt sertésszüzet egy tányérra tesszük, amíg a serpenyőt kissé felforrósítjuk és a sütőt 160°C-ra állítjuk.
7. Mikor a serpenyő már kellően meleg, helyezzük rá a szüzet, ízesítsük sóval, borssal és mindegyik oldalát (oldalanként) 2-3 perc alatt átpirítjuk.
8. Ezután az előmelegített sütőbe helyezzük és további 10 percig sütjük.
9. A hagymalekvárhoz eközben hozzáadjuk a vörösbort, a megfőtt répás-burgonyát leszűrjük és még forrón összetörjük.
10. A sertésszüzet kivesszük a sütőből és 5-10 percet pihentetjük.
11. Az egy teáskanálnyi étkezési keményítőt, ugyanannyi vízzel elkeverjünk, amit a forró hagyma"lekvárhoz" adunk. Egyet forralunk rajta és levesszük a tűzről.
12. A püréhez hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, ízesítjük sóval és az egészet mégegyszer alaposan áttörjök, avagy paszírozzuk.
13. A szüzet ujjnyi vastag érmékre szeleteljük és az egészet kitálaljuk.
Én a pürére helyeztem a szűz szeleteket, melyekre tettem egy kicsit a hagymalekvárból is. Salátával még frissebbé és könnyedebbé lehet tenni, de mint mindig, most is csak a fantáziánk szabhat határt.
Mindegy, hogy külön-külön, vagy tányéron ízlésesen elhelyezve mindent kínálva tálaljuk, a sikere garantált lesz!
Jó étvágyat!