Fokhagymás-gyömbéres sertés
Hozzávalók:
- Sertés tarja, vagy karaj
- Burgonya
- Hagyma
- Olíva olaj
- Só
- Méz
- Gyömér
- Fokhagyma
- Petrezselyem
Az elkészítése ennek az ételnek is egyszerű és viszonylag kevés időt vesz igénybe, így a rohanós hétköznapokon jó választás lehet. Mint a legtöbb ételnél, úgy ennél is úgy tudjuk a legtöbb időt megspórolni, ha az összetevőket előkészítjük. A hús szeleteket érdemes az elkészítés elött úgy egy napra bepácolni. Egy sütőtálat célszerű erre használni, amibe belehelyezzük a hús szeleteket. Két főre a hús mennyisége legyen személyenként 15-20 dkg, vagyis összesen kb. 30-40 dkg, melyekre egy teáskanálnyi őrölt, jobb esetben friss gyömbért, ugyanennyi mézet, kevés sót és 3-4 gerezd egész fokhagymát teszünk. Az egészet jól forgassuk kézzel át, helyezzük szépen el a tepsiben és fedjük le alufóliával! Ebben a "száraz pácban" érdemes legalább egy napig érlelni a húsokat, hogy az ízek összeérjenek, azonban a pácolási idő ebben a formában ne legyen több három napnál! A borgonyát ami körülbelül 60-80 dkg, jól mossuk meg (erre a leg megfelelőbb valamilyen vékony héjú fajta), mivel héjával együtt fogjuk felhasználni. Vágjuk az egész burgonyákat cikkekre, tegyük egy tálba szórjuk meg 1 evőkanál pirospaprikával, kevés feketeborssal. Tisztítsunk meg két nagy fej vöröshagymát és vékonyan szeleteljük fel. A szeleteket, szétmorzsolva forgassuk meg kevés lisztben, vagy étkezési keményítőben és tegyük félre (aki egy kis energiát, valamint időt szeretne spórolni az nyugottan beszerezheti már készen.
Ajánlom a Rostad Lök-öt mely beszerezhető bármely Svéd Shopjában!
Nos, akkor készítsük el az ételt ami úgy 30-percet vesz igénybe:
- A hűtőből vegyük ki tepsit a bepácolt húsokkal, alufóliával együtt tegyük a sütőbe 20 percre sülni (Yénait semmiképpen ne tegyük forró, csak hideg sütőbe!)
- Közben bő olajban közepes hőmérsékleten kezdjük el kisütni a steak burgonyát, ami akkor lesz finom amikor aranybarna színt kap. Sózzuk meg.
- Ugyaneben az olajban süssük ki a Lyoni hagymát, majd az olajból kiszedve helyezzük papírtörlőre, hogy az le igya a maradék olajat.
- Amikor a hús sütési ideje lejár, egy serpenyőben, minimális olíva olaj hozzáadásával szintén közép-hőmérsékleten pirítsuk át a hús szeleteket, oldalanként 3-4 percig és ha már szép színt kapott, öntsük fel a sütőtálban maradt lével, mely 3-5 perc eltelével finom mázat alkot a húson.
Tálalása: A kész steak burgonyát halmozzuk a tányér közepére, helyezzük rá a húst, a tetejére a pirított hagymát, végezetül díszítsük petrezselyemmel, vagy kedvünk szerint bármivel!
Jó étvágyat!