Eclair Fánk

Az Eclair fánk (jelentése villámlás) Francia országból ered. Antonin Careme (1784-1833 ő volt  az első híres francia séf) készítette el az 1814-15-ös bécsi konkresszusra. Ekkortájt volt Talleyrand magánszakácsa, akinek a kérése az volt, hogy rukkoljon elő egy könnyed, ám mégis nehezen felejthető desszertel. Sikerült neki. Elkészítette az ,,égetett tésztát" benne a töltelékkel, mellyel az Eclair hatalmas sikert aratott. Ez a siker a mai napig is tart, vagy mondhatni reneszánszát éli, mivel szinte bármivel megtölthető és tényleg nehezen lehet elfelejteni, főleg ha kiválóan sikerül. Íme az eredeti recept a tésztához és a könnyed töltelékhez!

 

Hozzávalók kb. 40 db mini, vagy 10-15 normál méretű Eclair fánkhoz:



A legjobb krémes-habos töltelékhez:

 

A fánkok elkészítése:

A lábasba tegyük bele a folyadékot ( vizet) és a zsiradékot ( vajat) egy csipet sóval, majd melegítsük forráspontig. Mikor elkezd forrni öntsük bele a lisztet és közép hőmérsékleten fakanállal folyamatosan keverjük mindaddig, míg a tészta szépen le nem válik az edény faláról és össze nem áll ( ez kb. 2-3 perc). Ekkor hagyjuk egy picit hűlni a tésztát. Ezalatt a sütőt állítsuk 200°C-ra, alsó-felső sütésre. 4-5 perc elteltével a tésztába egyenként keverjük bele a tojásokat! Ez azért fontos, hogy homogén, sima, bársonyos tésztát kapjunk! A tészta állaga akkor jó, ha szépen terül, de megtartja az alakját (olyan mondjuk mint egy sűrű nokedli tészta). A tepsire helyezzük rá a sütőpapírt és habzsák segítségével ( ha nincs töltsük műanyag zacskóba, a sarkánál vágjunk ujjnyi lyukat majd) 5-10 centi hosszú rudacskákat nyomjunk úgy, hogy a távolság köztük 2-3 centi legyen ( ez azért fontos, hogy legyen hova nőlniük a fánkocskáknak). Mikor tele a tepsi, helyezzük be a 200°C-os sütőbe, süssük 4 percig, majd 160°C on további 18-20 percig, hogy a belseje is szépen átsűljön (ezalatt elkészíthetjük hozzá a habos krémet), majd hagyjuk kihűlni.

 

A töltelék elkészítése:

Habüsteben, vagy tálban verjük fel a tejszín 3/4-ed részét félig (ha kell adjuk hozzá a habfixálót), hozzáadjuk is a porcukrot, majd a vaníliával együtt verjük tovább. Ha kakaóport használunk keverjük el a tejszín 1/4-ével, adjuk hozzá a porcukros-habot és verjük fel egészen keményre! Tábláscsokoládét használva olvasszuk fel a csokoládét gőz felett, mikor kézmeleg adjuk hozzá a tejszínt, alaposan keverjük el és folyamatosan adagolva verjük fel vele mégegyszer a tejszínt.


Tálalása:

Vágjuk félbe, vagy alul lyukasszuk ki az eclair fánkokat. Nyomjunk bele gazdagon a habból, szórjuk meg porcukorral, vonjuk be csokoládéval, vagy cukormázzal. Ha kettévágtuk dízsíthetjük eperrel, málnával szederrel, áfonyával, ribizlivel.... Tölthetjük angol krémmel, vagy bármivel aminek már csak a fantáziánk szab határt.


Nem véletlen hát, hogy hatalmas népszerűségre tett szert az eclair, vagy rokona a képviselőfánk, hiszen számos ízesítéssel és kinézetben színesíthetjük vele az asztalt!

Jó Étvágyat és sok sikert az elkészítéséhez!