Csirkeragu tárkonnyal és kakukkfűvel.

A tárkonyos ragu, egy olyan klasszikus fogás, melyre szinte az összes európai országnak megvan a saját változata. A franciák többnyire birkából, vagy bárányból készítik. A németek kevés hússal, sok zöldséggel és galuskával (spetzl) tálalják. Erdélyben egytálétel, amit többnyire tárkonyos ecettel savanyítanak, több féle húsból készítik és inkább a burgonya (pityóka) a domináns zöldség benne. A lényege a jó ízesítés, nem pedig a pontos alapanyag felhasználás, így megéri kísérletezni és elkészíteni, melyhez ez a recept a tökéletes választás.


Hozzávalók (2 személyre):


 

Elkészítése:

 

1. A hagymát vágjuk fel vékony szeletekre és a húst daraboljuk vékony csíkokra.


2. Egy serpenyőbe olajon olvasszuk fel a vajat és közepes hőfokon pirítsuk át rajta először a hagymát majd vele együtt a felcsíkozott húst.


3. Közben a gombát szeleteljük fel, a répát reszeljük le, vagy vágjuk fel vékony szálakra (julien).


4. A zöldségeket (répa, gomba) tegyük a megpirított húshoz, lefedve pároljuk 2-3 percig és adjuk hozzá a fehérbort.


5. 2-3 perc után mikor a bor elpárolgott, szórjuk meg liszttel, húzzuk félre a tűzhelyről és folyamatos kevergetés mellett apránként adjuk hozzá a zöldség alaplevet, vagy a vizet.

Tipp: Amikor liszt szórással (staubolás) sűrítjük az ételeket fontos, hogy folyamatos kevergetés mellett, mindig csak fokozatosan adagoljuk a folyadékot az ételhez! Erre azért van szükség, hogy elkerülhessük a csomók keletkezését!

 

6. Ha ezzel megvagyunk, tegyük vissza és közepes hőfokon forraljuk fel.


7. Tegyük hozzá a zöldborsót is és ízesítsük sóval, cukorral, frissen őrölt fekete borssal, kakukkfűvek, valamint a tárkonnyal.


8. Mikor a zöldborsó is megpuhúlt, ízesítsük egy félbevágott cirtom levével és finomra vágott petrezselyem zöldjével.


9. Öntsük hozzá a tejszínt és alacsony hőmérsékleten rövid ideig forraljuk be, majd ha szükséges ízesítsünk rá.


Tálalása:


Ahogy a főzésben megszokhattuk, itt is érvényes az ,,ahány ház annyi szokás" elve, így szinte akármivel tálalhatjuk! Burgonyál, cipóból, knédlivel, vagy burgonyagombóccal esetleg tésztával. A lényeg csak annyi, hogy jó legyen és mindenki szívesen egye!


Jó étvágyat!