Citromos-pikáns csirke
Gyorsan elkészíthető, friss, könnyed fogás, mely még a kezdő szakácsoknak is pofon egyszerű. Csupán néhány alapanyagból, egy kis fortéllyal karibi ízeket varázsolhatsz, melynek szinte bármilyen burgonya, rizs, friss zöldség vagy saláta remek kísérője lehet. Kipróbálhatod rengeteg féle öntettel vagy mártással egyaránt.
Hozzávalók 2 személyre:
- 30 dkg csirke mell, vagy csirke comb filé
- 1/2 citrom leve, a másik fele karikázva
- 1 kávéskanál koriander
- 1 kávéskanál bazsalikom
- 1 kávéskanál oregano
- tengeri só ízlés szerint
- 1/2 kávéskanál cayanne bors
- 1/2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál narancs lekvár, marmalade, vagy méz
- 2 evőkanál olíva olaj, vagy kókusz zsír
- 1 serpenyő
Elkészítése:
1. A csirkemellet csíkozzuk fel, majd a korianderrel, bazsalikommal, oreganoval, cayanne borssal alaposan forgassuk össze.
2. A serpenyőt hevítsük fel az olíva olajjal, (vagy kókusz zsírral) és magas hőmérsékleten süssük a fűszerezett csirke csíkokat 1 percig.
3. Csökkentsük a serpenyő alatt a hőfokot közepesre, adjuk hozzá a lekvárt, vagy a mézet. Sózzuk, dobjuk hozzá egészben a 1/2 gerezd fokhagymát.
4. Folyamatosan rázogatva süssük mindaddig, míg a csirke csíkok el nem kezdenek enyhén karamellizálódni (ez úgy 4-5 perc).
5. Növeljük a serpenyő alatt a hőmérsékletet maximumra, facsarjunk a csirkére a citrom levéből és állandó mozgatással 1-2 percig pirítsuk, míg szép karamellizált színe nem lesz.
6. Tálalás elött helyezzünk rá néhány citrom szeletet és locsoljuk meg pár csepp jó minőségű olíva olajjal.
Friss salátával, gőzölt rizzsel kiváló, de remekül illik hozzá szinte bármilyen öntet. Próbáld ki és készítsd el a saját ízlésed szerinti verziód!
Tipp:Ha a végén olíva olaj helyett egy két deciliter kókusztejjel sűrítjük, majd beforraljuk, még különlegesebb, összetettebb ízeket varázsolhatunk az asztalra.
Jó étvágyat!