Cézár salátája csirkével
Sokak meggyőződése, hogy Caesar (eredeti nevén Cesare) Cardini készítette először még az alkoholtilalom idején, egészen pontosan 1924-ben Tijuanaban. A függetlenségi napon történt az eset mikor a konyha kezdett kifogyni az alapanyagokból, köszönhetően a hatalmas embertömegnek. Cesare ekkor gondolt egyet és látta, hogy épp a salátából maradt a legtöbb raktáron. Leveleire szedte, de az egyes leveleket egyben hagyta, hogy kézzel lehessen enni, a száránál fogva. Kenyérből apró kockákat sütött, s az egészet széles mozdulatokkal az asztalnál keverte össze olívaolajjal, majd épp csak átmelegedett, lágy tojással, valamint kevés Worcester-szósszal tálalta. Késöbb került csak rá a parmezán forgács és a szardella.
Ám ennek a szép családi történetnek, van egy történelmileg cáfolható változata is, mely szerint Giacomo Junia találta ki az ételt 1903-ban, mikor a chicagói New York Caféban dolgozott.
És mivel jelezni kívánta, hogy az étel az ő révén olasz eredetű, Itália legnagyobb emberéről nevezte el, akit Julius Caesarban vélt felfedezni.
Valójában napjainkban ez az étel is számos variációban készíthető el. Ami viszont egyikből sem hiányozhat, a saláta, a parmezán és a zsemlekruton.
Hozzávalók személyenként:
- 5-6 levél római, vagy jégsaláta
- 1 paradicsom
- Néhány szelet uborka
- 1 szelet szikkadt zsemle, vagy kenyér kockázva
- 1/2 gerezd fokhagyma pürésítve
- Dressing (salátaöntet)
- Parmezán
- egy szelet (10-15 dkg) csirkemell filé
- Serpenyő
- Olíva olaj
- Só
- Bazsalikom (elhagyható)
Elkészítése:
Egy serpenyőt forrósítsunk fel, öntsünk bele némi olívaolajat és helyezzük bele a csirkemellet. Mindkét oldalát süssük át alaposan, legalább 2,5-3 percig közepes hőmérsékleten. Ízesítsük sóval és bazsalikommal, majd tálalásig tegyük félre.
A salátát tépkedjük leveleire, daraboljuk fel a paradicsomot és az uborkát, majd az egészet keverjük össze a salátaöntettel együtt. A felkockázott kenyeret kevés olíva olajjal és a fokhagymával pirítsuk meg a serpenyőben. Közben a parmezánból vágjunk vékony szeleteket egy éles kés segítségével, vagy egyszerűen csak reszeljük le.
Nincs más hátra mint az összeállítás: Halmozzuk a salátát egy tányérra, vagy több személy esetén akár egy nagyobb tálaló tálba. Helyezzük rá a csirkemellet, a felét szórjuk meg a permezánnal a másik felét a pirított croutonnal (pirított zsemlekocka). Öntsünk még a dressingből mellé és locsoljuk meg kevés olíva olajjal is.
Mivel könnyen és gyorsan elkészül, így kíváló ez az étel nem csak a tikkasztó nyári melegben, henem az év bármely szakában is!
Jó Étvágyat!